Tips för dig som ska köpa en bostad för första gången

Att köpa sin första egna bostad är en stor milstolpe de allra flesta längtar efter, dock är det en relativt lång och kanske knepig process så låt oss gå igenom lite relevanta tips inför köpet av den första bostaden. 

 

Inför bostadsköpet

En bostad kostar mycket, det ska göras mycket pappersarbete samt att få ett lån är inte det enklaste i hela världen. Som tur är finns det hjälp att få med nästan vad som helst och nedan ska vi hjälpa dig så bra vi bara kan. 

 

Steg 1 – förberedelser

Det är viktigt att faktiskt ha en plan. Ta en dag där du sätter dig ner och ser över din ekonomi för att faktiskt se hur det ligger till på den ekonomiska fronten, då får du en tydligare bild över vilken typ av bostad du faktiskt kan finansiera. Att sätta upp en budget för en bostad är långt ifrån enkelt så här rekommenderar vi att du antingen är i kontakt med din bank eller andra kunniga inom ekonomi eller bostäder. 

 

Steg 2 – Vad är du ute efter?

Kommer du att bo själv eller ska du ha en rumskamrat/sambo? Har du barn på väg eller vill skaffa inom en snar framtid? Måste du ha tillgång till hiss eller annan typ av tillgänglighet? Här måste du helt enkelt tänka på dig själv, vad är du ute efter och vad är de viktigaste aspekterna för dig. Om du reser mycket eller spenderar mycket tid på jobbet, kommer det kanske inte löna sig att ha en dyr lägenhet på Stockholms finaste gata (om du inte vill förstås). Om du däremot arbetar hemifrån och spenderar största delen av din dag i ditt hem, är det viktigt att välja en bostad där du verkligen känner dig som hemma. 

 

I detta steg ska du även se över din omgivning och var bostaden ska vara belägen. Vill du ha nära till jobb, skola och förskola, eller bor du hellre en bit utanför stan? 

 

Steg 3 – Hitta en mäklare

Inför köpet av din bostad kommer din mäklare att bli din allra bästa vän, men hur hittar man egentligen en mäklare? Jo, du kan smidigt hitta en mäklare om du på en sökmotor söker efter mäklare + platsen där du vill bo, som till exempel “mäklare Trosa”. Då kommer du bli presenterad med de olika mäklarna i staden och vem som kan hjälpa dig.

 

När du hittat en mäklare och börjat gå på visningar kan det löna sig att berätta så mycket som möjligt för mäklare. Berätta för din mäklare att du är flexibel och vill gärna flytta in så fort som möjligt. 

 

Hur vinner man budgivningen?

Bra fråga! För att ha större chans att vinna budgivningen finns det några tips du kan använda dig av, och dessa är: 

 

  • Höj endast lite i taget. Du vill såklart inte riskera att höja för mycket eftersom det snabbt kan leda till att du spräcker din budget. 
  • Var snabb och uppdaterad, se till att höjda genast efter att det kommit ett högre bud än ditt. 
  • Använd dig av ojämna tal. Många budgivare tyr sig till jämna tal, så varför inte kasta in ett ojämnt sådant?

 

Hoppas tipsen ovan kan hjälpa dig med jakten på din första egna bostad, lycka till!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.