Eldrivna fordon blir allt vanligare – men är det fördelaktigt eller inte?

Ja, det är ingen hemlighet att eldrivna fordon syns allt oftare i vardagen, i städer såväl som ute på landsbygden. Allt fler bilmärken har börjat lansera modeller antingen som el eller hybrid men det tar inte slut där eftersom vi även ser ungdomar flyga fram över gatorna med eldrivna sparkcyklar. Vad finns det egentligen för för- och nackdelar med eldrivna fordon, och ska man satsa på en elbil till nästa eller ej? Nedan tar vi oss en närmare titt. 

 

Varför skaffa en elbil?

Elbilar har funnits i en mängd olika former redan under en lång tid, men det är nu först under de senaste decennierna där elbilarna verkligen börjar leva upp till de förväntningar vi hoppats på. Elbilens batteri blir allt större, vilket innebär att vi kan köra betydligt längre vilket tidigare varit en aspekt som skrämt iväg många från att faktiskt köpa en elbil. 

 

Fördelar med att skaffa elbil

Oavsett vad det handlar om finns det för-och nackdelar, men låt oss gå igenom några orsaker till varför det kan vara värt att skaffa en elbil. För det första är det mer hållbart, vilket är en stor orsak till elbilarnas popularitet, men även varför många väljer att köpa en elbil. 

 

Trots att en elbil kan kännas dyr att köpa, blir det faktiskt billigare i längden att ha en elbil. Bilen i sig kan ha en relativt saftig prislapp samt de nödvändiga laddstationerna och så vidare, men när du väl ska ladda bilen är el billigare än diesel och bensin. 

 

Utöver priset och hållbarheten finns det fler fördelaktiga saker med att skaffa en elbil vilket dels är att de låter betydligt mindre än vanliga fossilbilar samt att laddningen är smidigare då du varje morgon kan vakna med en fulladdad bil hemifrån. 

 

Nackdelar med elbilar

Eftersom vi befinner oss i Norden med ett väldigt skiftande klimat under årets lopp är detta faktiskt något som påverkar elbilarna. Under vintern är det inte bara kallt utan även slaskigt och halt, vilket kommer att påverka elbilens räckvidd. Elbilar är även generellt sett sämre dragbilar för släpvagnar och liknande, eftersom elmotorer slits lättare än vanliga förbränningsmotorer. 

 

Utöver att inköpspriset får många att rygga tillbaka är det även en ganska saftig kostnad om batteriet skulle gå sönder eller behöva bytas, så det ska man ha i åtanke innan valet av bil

 

Andra eldrivna fordon

Det finns en mängd eldrivna fordon, till mycket billigare priser än en elbil. Dels har våra gator och gränder blivit fyllda med olika typer av elsparkcyklar som kan hyras till ett billigt pris, men utöver det finns det även hoverboard, eltruck samt el-skateboard. 

 

I vår trafik i Sverige i dagsläget finns det runt en halv miljon eldrivna fordon, och med tanke på hur markant de ökat under de senaste åren kommer vi att se betydligt mer under de kommande åren. 

 

Snabbfakta om eldrivna fordon i Sverige: 

 

  • Idag är antalet eldrivna fordon lite över en halv miljon, dock uppskattas det att antalet eldrivna personbilar ska vara tre miljoner år 2030.
  • I vårt avlånga land har vi idag lite mer än 27 tusen publika laddpunkter i Sverige, vilket även är en siffra som kommer öka då elbilarna blir allt fler. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.