Få en bättre sömn

Så får du och din familj en bättre sömn

Sömn är en viktig del av våra liv. Vi laddar våra batterier när vi sover. Utan ordentligt med sömn kan våra kroppar inte fungera optimalt. Om man lider av sömnbrist kan man ha svårt att utföra även de allra enklaste uppgifterna eller sysslorna. Sover du eller någon annan i din familj dåligt? Här får du några smarta tips som kan hjälpa dig och din familj till en bättre och djupare sömn.

Använd olika sömnhjälpmedel

Mat och dryck påverkar sömnen

Vår sömn påverkas av det vi äter och dricker. Mat och dryck med mycket socker eller koffein kan ha en riktigt stor negativ påverkan på vår sömnrytm. Undvik socker och koffein precis innan du ska sova. Det kan även vara bra att låta bli att äta precis innan läggdags. De flesta har svårare att falla i sömn precis efter att de har ätit. Det kan även bli svårare att hamna i djupsömn. Tänk därför på vad du äter innan du går i säng.

Att gå och lägga sig på tom mage är heller ingen bra idé. Försök att äta din kvällsmat ett par timmar innan du går och lägger dig. Försök att göra det till en rutin. Se till att alla i familjen följer denna rutin, så kommer ni att få en bättre sömn. 

Olika sömnhjälpmedel

Många med sömnsvårigheter tar sömntabletter för att kunna somna. Om man kan undvika sömntabletter är det såklart alltid bäst. Man kan lätt bli beroende av sina tabletter. Försök att använda andra typer av hjälpmedel om du kan. Sätt upp mörkläggningsgardiner för att göra ditt sovrum mörkt och mysigt. Det är alltid mycket lättare att falla i sömn när rummet är helt mörkt. Det får hjärnan att gå in i viloläge på ett naturligt sätt. Vi är byggda för att bli trötta av mörker. Om du inte har testat mörkläggningsgardiner bör du göra det. Undvik även att ha lampor tända i sovrummet under natten.

Du kan även testa att använda dig av öronproppar. Ett par öronproppar stänger ute alla störande ljud runt omkring dig. Om du har störande grannar eller bor nära något som ofta för oväsen ska du absolut testa att sova med öronproppar. 

Träning ger bättre sömn

Träning är bra

Att träna kan hjälpa dig och din familj att somna lättare och få en djupare sömn. När man tränar regelbundet får man med tiden en lägre puls. En lägre vilopuls gör det lättare för dig att sova bra. Om du och din familj håller er aktiva kommer ni att få en mycket bättre sömnrytm. Träning och aktivitet hjälper er även att bli av med överskottsenergi. Om man inte tränar eller håller sig aktiv är det lätt att man går och lägger sig med alldeles för mycket energi i kroppen. 

Hjälp varandra att komma igång med träning och andra fysiska aktiviteter. Gör gärna saker tillsammans. Börja med simning eller gå ut och gå långa promenader i skogen. Hitta aktiviteter som ni alla tycker om. Det är alltid roligare att göra saker ihop som familj. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.