Self Care-tips som gör stor skillnad för ditt mentala välbefinnande

Self care är engelska för egenvård och beskriver konsten att ta hand om sig själv för att främja sitt välbefinnande. I tider av kriser och oroligheter är det viktigare än någonsin att ta sig tid att lyssna inåt och vara snäll mot sig själv. Annars kan resultatet bli att du känner dig oinspirerad och energilös.

 

Men hur tar du egentligen hand om dig själv när du knappt hinner med alla dagliga ärenden som måste slutföras? För någon som inte har prioriterat sitt eget välbefinnande på länge kan det kännas särskilt trögt att börja nu. Som tur är har vi listat några tips på self care som är relativt enkla att genomföra, men som kan göra stor skillnad för ditt mående. Åtminstone kan de hjälpa dig att komma på rätt spår, en dag i taget.

Vårda ditt yttre, det kommer gynna ditt inre

Att ta hand om ditt yttre kan hjälpa dig att förbättra ditt mentala välbefinnande eftersom det innebär att du blir mer i samklang med din kropp och knopp. Men det betyder verkligen inte att du måste träna varje timme av dagen eller ta varje tillfälle att genomföra dyra ansiktsbehandlingar. Det är trots allt ofta de små förändringarna som gör störst skillnad.

 

Hur länge är det egentligen sedan du unnade dig ett frisörbesök? Även om det kanske inte passar in i alla svenskars budget kan en klippning göra stor skillnad för hur du uppfattar dig själv. En ny frisyr gör dig mer presentabel och ger din personlighet och ditt utseende en extra skjuts. Det kommer att ge dig mer energi och få dig att bli mer självsäker. Om du letar efter en frisör i Uppsala kan Barber & Babes ge dig en fräsch och nytänkande frisörupplevelse som definitivt boostar ditt självförtroende.

Prioritera 7-9 timmars sömn, varje natt

Tyvärr lever vi i ett samhälle där alltför många lider av kronisk sömnbrist. Väldigt få människor får till tillräckligt många timmars sömn varje natt, även om det är ett måste för att vara frisk på både kort och lång sikt. Försök att få till minst sju timmars sömn varje natt, gärna åtta. För lite sömn påverkar både din kropp och ditt psyke negativt, vilket i sin tur kan göra det svårt för dig att få tid för de ting som är bra för dig.

 

Den vanligaste orsaken till sömnproblem är stress, så försök att ändra din dagliga rutin om du vill få till 8 timmars sömn per natt. Andra faktorer till sömnsvårigheter är koffein och dess simuleringseffekter, men också nikotin. Så försök minska ditt dagliga kaffeintag, fimpa ciggen och lägg snuset på hyllan om du vill förbättra din sömnkvalitet.

Skriv en tacksamhetsdagbok

Många studier har bevisat att tacksamhet har flertalet fördelar, som att ge oss sinnesro och minska ångest och depression. Därför kan du göra stor skillnad för ditt mentala välbefinnande bara genom att skriva ner vad du är tacksam för varje dag. Du kan till exempel börja eller avsluta dagen med att skriva fem saker du är tacksam för idag och sedan reflektera över vad du skrivit ned efterhand.

 

Denna lilla vana kan med tiden göra det mycket enklare för dig att må bättre och vara tacksam för det du har, även när saker och ting inte går som du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.