Så tar du hand om ditt hår på bästa sätt

Om ditt hår känns livlöst, torrt och platt, ser slitet ut eller blir fett alldeles för snabbt är det troligen dags att ändra din hårrutin. Här har vi samlat några experttips om hur du bäst tar hand om ditt hår utan att tömma plånboken eller byta frisyr helt och hållet.

Få håret fixat hos en frisör

Många svenskar har aldrig satt sin fot i en frisörsalong, dels för att de inte vill betala för en klippning eller färgning när de kan göra det hemma, dels för att det är skrämmande med förändringar och att ha någon okänd människa så nära inpå. Men vi lovar att ditt hår kommer att tacka dig om du låter en frisör som vet vad han eller hon gör omhänderta det.

 

Regelbundna besök på en frisörsalong håller håret friskt och främjar hårväxten, samtidigt som du kommer märka att ditt självförtroende ökar för varje besök. Ett besök hos en frisör i Uppsala kan göra underverk för både ditt hår och ditt självförtroende, eftersom du kommer att lämna salongen med ny energi och starkare hår.

Skär ner på antalet hårtvättar

De flesta frisörer och hårexperter är överens om att du inte bör tvätta håret mer än 1-2 gånger i veckan, men det beror på din hårtyp. Vitsen med schampo är att rengöra hårbotten och avlägsna överflödig olja, vilket förvisso är fördelaktigt, men när du använder schampo för ofta kan det göra hårbotten torr. Men förutom en torr hårbotten kan för många hårtvättar leda till att talgkörtlarna i hårsäckarna producerar mer olja, vilket gör att håret ser fett ut. Med det sagt, ju längre du kan vänta mellan hårtvättarna, desto bättre!

Använd alltid värmeskydd

Plattänger, locktänger och andra verktyg gör det möjligt för oss att skapa snygga frisyrer och ge vårt hår mer volym. Men de kan också orsaka allvarliga värmeskador om vi inte är försiktiga med hur vi använder dem. Just därför är det otroligt viktigt att använda någon form av värmeskydd i din hårvårdsrutin. Värmeskydd ska oftast appliceras på håret när det är handdukstorkat. Applicera jämnt över hela håret för att säkerställa att det är väl fördelat, med särskilt fokus på topparna. Föna sedan håret och styla det till önskvärt resultat. Avsluta gärna med en hårolja för att ge näring och fukt åt håret.

Unna håret med en hårinpackning

Då och då behöver håret extra kärlek eftersom det slits ut av olika anledningar, till exempel färgningar och värmeverktyg. För att stärka håret kan du därför använda hårinpackning då och då, men begränsa det till ungefär var tredje tvätt. Inpackningen ska appliceras efter schampo och före balsam och gärna på handdukstorkat hår för bästa resultat.

Lev mer hälsosamt

Det kan vara svårt att förstå sambandet mellan livsstil och hår, men faktum är att ens sätt att leva har en otrolig inverkan på håret. Några av de livsstilsfaktorer som påverkar håret är kost, rökning och stress. Om du förbättrar ditt sätt att leva kommer resultatet bli, tillsammans med tipsen ovan, ett starkt och friskt hår. Se till att du fimpar cigaretterna, dricker tillräckligt mycket vatten, äter mycket grönsaker samt försöker komma igång med träningen när tiden finns.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.