Hur du kan öka testosteron-nivån i kroppen naturligt

Testosteron är det huvudsakliga manliga könshormonet som också finns i små mängder i kvinnokroppen. Det är ett så kallat steroidhormon som produceras i mäns testiklar och kvinnors äggstockar. För pojkar under puberteten är testosteron särskilt viktigt, då de är en av de viktigaste drivkrafterna för fysiska förändringar, men det är också viktigt att hålla optimala nivåer av testosteron under vuxen ålder. Hos vuxna är friska nivåer av testosteron viktigt för den allmänna hälsan och sexuella funktionen. Hur upprätthåller du en hälsosam testosteronnivå, och hur ökar du den naturligt? Läs mer här!

 

Tänk på vad du äter och få i dig protein, fett och kolhydrater

Det är ett välkänt faktum att det vi äter har en stor inverkan på kroppen. Vad många kanske inte visste är dock att det även har en inverkan på testosteron- och andra hormonnivåer. Därför är det viktigt att du uppmärksammar ditt långsiktiga kaloriintag. Konstant bantning alternativt överätande kan störa nivåerna i kroppen. För att upprätthålla de hälsosamma nivåerna ska du äta tillräckligt med protein, fett och kolhydrater, speciellt om du utför mycket fysiskt arbete eller träning.

 

Tillsätt naturliga kosttillskott till din diet

Det kan vara svårt att alltid tänka på vad man ska äta och se till att man får i sig rätt vitaminer och mineraler. Det kan speciellt vara svårt för dig som tränar och kräver extra mycket kaloriintag. Då kan du hjälpa kroppen och öka dess chanser genom att hjälpa den att höja testeronnivån naturligt med kosttillskott. D-vitamin och Zink är de som visats vara de bästa för att stärka testosteronnivån, och särskilt D-vitamin kan vara svårt att få tillräckligt av i denna del av världen endast genom sol.

 

Minimera kroppens stress- och kortisolnivåer

Vi känner alla till farorna med långvarig stress, men glömmer snabbt hur stor inverkan de har på kroppens allmänna hälsa och sexuella funktion. Onaturliga förhöjningar i kroppens kortisolnivåer kan snabbt minska testosteron. Stress kan dessutom öka matintaget, vilket som leder till viktökning och lagring av skadligt kroppsfett kring dina organ som i sin tur kan påverka dina testosteronnivåer negativt.

Fokusera därför på att minska stressen du utsätts för, och balansera den med en bra diet, regelbunden träning och god sömn.

 

Träna!

Sist, men inte minst, är en viktig aspekt för att öka kroppens naturliga testosteronnivåer att träna. Specifika träningstyper gör faktiskt att kroppen producerar mer testosteron, samtidigt som träning hjälper att öka muskelmassa och minska kroppsfett. Men det är också viktigt att du inte övertränar, eftersom detta kan resultera i en minskning av testosteronnivåerna istället. Låt kroppen vila emellanåt, så att den kan återhämta sig från vad du utsatt den för. Det viktigaste är att du rör på kroppen mer, och håller igång den. Balans är det viktigaste för en bra testosteronnivå!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.