Detta bör man veta när man sätter igång med investeringar

Att investera sina pengar och spara långsiktigt är det enklaste och mest tillgängliga sättet att bli rik. Genom att räkna på börsens genomsnittliga avkastning över tid tar det ungefär 28 år att bli miljonär om man sparar tusen kronor i månaden. 

 

Samtidigt är det allt annat än enkelt att veta i vilken ände man ska börja. Det finns en lång rad olika fondbolag och en massa tips online. I den här texten kommer vi att ge en nykter syn på investeringar och hur man som privatperson utan större intresse för finans ändå kan bygga upp sina investeringar över tid. Det viktigaste att tänka på är dock att investera pengar regelbundet och med en lång tidshorisont. 

Börja med fonder 

Det bästa man kan göra som ny investerare är att investera i fonder, antingen bland de fonder som man hittar hos nätmäklare som Avanza eller Nordnet eller genom att du läser på om fondbolag som exempelvis Fair Investments

 

I fonder så investerar du brett och låter någon annan med större kunskap och kompetens placera dina pengar mot en avgift. Att investera regelbundet i bra fonder gör att man alltid hänger med i svängningarna på börsen, även när det ekonomiska läget är tufft. 

 

Aktier är väldigt svårt att lyckas med 

Titt som tätt så kan man läsa berättelser om hur människor som har börjat köpa aktier har gjort stora pengar på relativt kort tid. Även om detta är någonting som är möjligt är det oerhört svårt att lyckas med aktier över tid och det kräver en hel del tid, kunskap och erfarenhet. För den som är novis är det i så fall bättre att börja med att köpa ett par fonder och sedan investera en eller två procent i aktier för att få sig en förståelse för hur det fungerar. 

Lägg inte alla dina ägg i en korg  

Diversifiering är ett nyckelord när det kommer till investeringar och det är väldigt viktigt att man inte satsar alla sina pengar på en specifik investering. Detta gäller också för fonder. Det är klokt att se till att man inte köper fonder som alla arbetar inom samma bransch. Istället för att enbart köpa fonder som riktar in sig på teknik eller på läkemedel är det bättre att köpa en fond av varje från en lång rad olika branscher. Om då exempelvis teknikaktier faller skarpt, någonting som vi har sett på världens börser under de senaste åren, påverkar inte detta ens totala portföljvärde överdrivet mycket. 

Fall inte för lockande aktietips på sociala medier 

Att diskutera aktier och investeringar på sociala medier är någonting som blir allt vanligare och det kan vara ett utmärkt sätt att ta del av diskussioner och intressanta observationer om marknaden. Samtidigt är det viktigt att tänka på att ingen har svaren för vad marknaden ska göra, och de som är riktigt duktiga säljer inte kurser för någon tusenlapp. Ta alltid allting med en smula salt, och om du känner att du inte riktigt förstår vad det är som diskuteras är det alltid bättre att låta bli att investera. Tyvärr är det vanligt med så kallade “Pump and Dumps” via sociala medier, någonting som är olagligt men svårt att kontrollera. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.