Detta bör man veta innan man tecknar upp sig på lån

Om du går i lånetankar så är du långt ifrån ensam. Tillsammans med resten av norden så är svenska folket ett av de tyngst belånade i världen och oavsett vilken typ av lån som man är intresserad av att teckna upp sig på så finns det en rad olika saker som man bör hålla i åtanke för att se till att man får ett så positivt utfall av att låna pengar som det bara går.

Ett lån kan vara ett kraftigt ekonomiskt verktyg att utnyttja, men det behöver göras på rätt sätt. I den här texten kommer vi gå igenom några grundläggande saker som är bra att känna till om lån och den svenska lånemarknaden. Tänk på att detta bara ska ses som ett grundläggande fundament att stå på och inte som en heltäckande guide. Det är alltid bättre att läsa på för mycket snarare än för lite när det kommer till lån.

Vilka långivare finns det?

Idag så kan man välja att vända sig antingen till banker eller till fristående låneföretag såsom exempelvis Brixo.se. Att vända sig till sin bank är ett populärt alternativ bland många då det sedan tidigare finns en relation och det upplevs ofta som ett tryggt och smidigt val. Detta är också den typen av långivare som är vanligast vid bolån och större privatlån.

 

Hos privata långivare så är det dock en annan giv som gäller. Då dessa långivare inte har en relation med kunder sedan tidigare så behöver de använda sig av andra erbjudanden eller villkor för att locka till sig kunder. Därför kan det ofta vara lättare att bli beviljad på lån via den här typen av långivare, eller så kan man bli erbjuden en marginellt bättre ränta än det som går att få hos en bank.

Så hittar man ett bra lån för sin situation

Det bästa sättet att hitta ett lån som passar väl in på ens egen situation och ekonomi är genom att göra en jämförelse av olika långivare. På så sätt så kan man vada igenom den uppsjö av information som finns att ta del av online, samtidigt som det blir lättare att få en överblick kring vilka olika alternativ som verkar tilltalande och som passar väl in på det som man är ute efter, någonting som gör att man kan spara pengar över tid.

 

Vad kännetecknar ett bra lån?

 

Det finns en gyllene regel inom privatekonomi som stipulerar att man aldrig bör låna pengar för att konsumera. Det är därför en mycket dåligt idee att låna pengar till exempelvis krogrundor eller resor. Istället så bör ett lån gå till någonting som är värdeskapande eller som är helt och hållet nödvändigt. Ett exempel på ett lån som skulle kunna klassas som “bra” är därmed lån som går till att finansiera exempelvis en renovering eller ett köp av en bostad. Tänk på att alltid räkna på vad lånet kommer att kosta över tid och ändra om din hushållsbudget för att klara de extra utgifterna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.