Tvaa aaldre tillsammans

De äldre är mer än bara en börda

Det är inte alltid lätt att tillhöra den äldre generationen. Ibland omtalas den äldsta generationen som en börda för samhället. Visst kostar det samhällsekonomin dyrt att ha många äldre på ålderdomshem och utbetala pension mm men det finns så mycket värde i den äldsta generationen om man tänker steget längre. Den äldsta generationen har levt ett långt liv och har mycket visdom med sig. Det kan vara väldigt lärorikt att kunna ta del av denna visdom. 

 

Ett lärorikt utbyte 

Det kan vara väldigt roligt för mindre barn – dagisbarn att vara tillsammans med äldre. Det har blivit vanligare och vanligare att dagisbarn får komma ut och besöka äldre på ålderdosmhem. Det kan vara ett väldigt givande utbyte för både barnen och de äldre. De äldre får en paus i en kanske till tider lite tråkig vardag och barnen får se något nytt. 

 

Läromästare 

Det sägs att flera äldre stannar längre på arbetsmarknaden. Det kan vara en stor hjälp för de yngre som ska in på arbetsmarknaden att kunna få hjälp och stöd ifrån äldre medarbetare. De äldre medarbetarna har ofta en större erfarenhet av hur man jobbar på firman och kanske hur man hanterar speciella kunder mm. Det kan vara tufft att komma som en yngre nyutbildad person och starta upp ett nytt jobb. Det kan vara en utmaning när man blir äldre att sätta sig in i nya system, å andra sidan kanske man har upparbetat bra och långsiktiga relationer med kolleger och kunder som kan ha riktigt stort värde. 

 

Hjälp till den yngre generationen  

Ibland kan det vara en stor hjälp för den yngre generationen om mor- eller farföräldrarna är pigga när de går på pension. Det kan vara en stor och viktigt hjälp om man har små barn att se till om man kan få den extra hjälpen i vardagen. Det kan till tider vara väldigt tufft att stå utan den hjälpen.  Om mor-eller farföräldrarna har fått krämpor är detta såklart inte en möjlighet.  

 

Att kalla de äldre personerna i samhället för en börda är alltså inte en speciellt rättvis benämning. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.